Skip to main content

5 tips voor de startende vastgoedbelegger

By 28 augustus 2019april 14th, 2020nieuws

vastgoed

Investeren in verhuurd vastgoed is historisch gezien aantrekkelijk net als het bijbehorende rendement. Dit laatste is echter zeker niet vanzelfsprekend en lijkt makkelijker dan dat het echt is. Het juiste aankoopbeleid, de bijpassende huurder en efficiënt en doordacht beheer zijn hiervoor noodzakelijk. Hieronder alvast 5 tips die ervoor zorgen dat u een hoop fouten, gemaakt door starters, overslaat.

 1. Koop dicht bij huis.
  We bedoelen dit zowel letterlijk als figuurlijk. Je kent je eigen omgeving en de ontwikkeling hierin beter en je kunt er bij wijze van spreken op de fiets naar toe. Daarbij Moet je een beleggingspand kopen wat bij je past. Er moet een klik zijn met jezelf als persoon. De juiste aankoop is maatwerk afhankelijk van de aard van het beestje.
 2. Ga wat betreft je financiering niet over een nacht ijs.
  Veel vastgoedbeleggers financieren een deel van hun portefeuille. Slim, dit versnelt namelijk de groeimogelijkheden door de hefboom. Zeker in Nederland zien wij na de kredietcrisis in 2008 dat veel banken terughoudend zijn in de financiering van verhuurd vastgoed. Belgische of Duitse banken bekijken de situatie vaak heel anders en positiever, hetgeen mogelijkheden biedt.
 1. Speculeer niet op onderliggende waarde, maar reken met het rendement.
  Veel beleggers kopen vastgoed met het doel om te speculeren op waardestijging van de onderliggende waarde, het object zelf. Dit blijft risicovol ook al hebben vastgoedbeleggers in Maastricht en Amsterdam gelet op het verleden fantastische rendementen behaald. Ons advies; Reken bij de aankoop met het jaarlijks rendement mogelijk gemaakt door de huurstroom en zie de eventuele meerwaarde als slagroom op de taart.
 2. Begin klein.
  Gun jezelf de tijd om de markt te leren kennen en voorzichtig te proeven aan deze wereld. Ontwikkel een goed gevoel en groei verantwoord zonder er slecht van te slapen.
 3. Zorg voor een financiële buffer.
  De groei van uw portefeuille zorgt ook voor de groei van onvoorziene kosten, onderhoud en calamiteiten. Van de andere kant zorgt groei ook voor spreiding. Bespreek samen met uw beheerder periodiek uw portefeuille en signaleer op tijd (onderhouds)-kosten. Maak een planning en reserveer tijdig.

Wij denken graag met u mee!