Skip to main content

Aankoopbegeleiding anno 2022 VS 2012

By 20 april 2021februari 11th, 2022nieuws

Aankoopmakelaardij 2022 VS 2012

We mogen het gerust hardop zeggen: De woningmarkt in Nederland heeft de afgelopen 10 jaar een enorme verandering doorgemaakt. Ook voor ons in de hoedanigheid van aankoopmakelaar.

De aankoopmakelaar anno 2012

We bevonden ons in een zogenaamde kopersmarkt, wat betekent dat er veel meer aanbod is dan vraag. Voor een traditionele verkoopmakelaar was het vaak moeilijk om een object te verkopen. Wij, in de rol van aankoopmakelaar voor vastgoedbeleggers, waren dan ook vaak van grote waarde. Een object wat tenslotte voor een eindgebruiker niet heel courant was kon wel heel interessant zijn voor een belegger. Bezichtigen kon eindeloos en de sleutel konden we ophalen op kantoor. Alle tijd. ‘En voordat we het vergeten, de prijs is een vraagprijs, maar de verkoper staan open voor ieder bod’, werd vaak in het naar buiten lopen nog tussen neus en lippen aan ons meegegeven.

De aankoopmakelaar anno 2022

Dagelijks krijgen wij enthousiaste telefoontjes van (nieuwe) zoekende beleggers met de vraag of wij beleggingspanden, of objecten die hiervoor geschikt zijn, in de verkoop hebben. Spijtig genoeg is het antwoord de afgelopen tijd meestal “nee”. De vraag naar beleggingspanden is heel hoog en het beschikbare aanbod maar zeer beperkt. En wanneer er nieuw aanbod komt dan is dit letterlijk maar voor een paar uur. De deal wordt veelal telefonisch beklonken met behulp van onze eigen “zoekende beleggers” database.

Funda lijkt op dit moment de enige oplossing. Dit betekent in de praktijk samen met half Nederland 3 x per dag zoeken naar nieuw aanbod middels dezelfde zoekopdracht(en). Wie er op tijd bij is wel te verstaan, lees binnen een uur of 2 na het online komen van het object. Anders zijn alle bezichtigingen al vergeven.

Bezichtigen betekent veelal in polonaise, en gewapend met een biedingsformulier, het object bekijken. Als het even kan zonder te veel “moeilijke” vragen. Voorbehouden worden meestal niet geaccepteerd net als een 2de bezichtigingsronde. Biedingen van +- 15% boven de vraagprijs zijn eerder regel dan uitzondering.

Dus jullie kunnen als aankoopmakelaar in deze markt niks meer voor mij betekenen?

Integendeel! We zitten nog steeds dicht bij het vuur en juist in deze overspannen verkopersmarkt is een aankoopmakelaar van cruciaal belang. U moet als koper ervoor waken dat u niet opgaat in de gekte van de markt. Het object, en de daarbij behorende prijs, moet kloppen. Denk hierbij aan factoren zoals de onderliggende waarde, de buurt, de technische staat, de verhuurbaarheid en de exit-strategie. En misschien wel het allerbelangrijkste, het beleggingspand moet passen bij u en uw beleggingsstrategie. Aankoopbegeleiding begint dan ook bij het samen vinden van antwoorden op vragen zoals:

 • Wat voor persoon bent u?
 • Wat zijn uw doelstellingen?
 • Welk rendement wilt u behalen?
 • Wat zijn uw financiële middelen?

Vervolgens gaan we opzoek naar een bijpassend pand. Hierbij is het van belang de plaats en de omgeving goed te kennen.

 • Is de woning en buurt geliefd op de huurmarkt?
 • Wat is de verwachte reële huuropbrengst op de midden- en lange termijn?
 • Wat is de (technische) staat van onderhoud?
 • Is de woning eenvoudig te beheren?
 • Hoe waardevast is de woning?
 • Wat zijn de mogelijkheden als u van de woning af wilt?
 • Is de koopprijs goed?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op