Skip to main content

De overdrachts-belasting omhoog in 2021. En nu?

By 10 september 2020september 22nd, 2020nieuws

Beleggingspanden te koop

Datum: 02.09.2020

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het kabinet tijdens Prinsjesdag het plan presenteren om de overdrachtsbelasting voor koopstarters af te schaffen, terwijl deze voor beleggers en bedrijfspanden fors wordt verhoogd. Van 2 naar 8 procent.

Het idee hierbij is dat het kabinet wil voorkomen dat panden direct worden verhuurd en aan de neus van starters voorbij gaan. Ook voor de verhuur van bedrijfspanden wordt de overdrachtsbelasting opgeschroefd.

Wat betekent dit voor u en uw vastgoedportefeuille?

Heel concreet betekent dit voor de korte termijn dat uw investering / aankoop 6% duurder wordt wat “in euro`s” neerkomt op 9000 euro bij een object van 150.000 euro. Een complete jaarhuur van een sociale huurwoning.

Zonde, zeker wanneer u dit jaar nog dezelfde aankoop kunt doen. Van de andere kant moeten we ook niet overdrijven, dat wil zeggen het verhogen van de overdrachtsbelasting is een eenmalige kostenpost. Koste wat kost nu nog snel voor het einde van het jaar een beleggingspand zoeken om deze 6% “te verdienen” raden wij dan ook af. Daarbij kunt u zich afvragen of niet al een deel van deze 6% verdisconteerd zit in de huidige prijs.

Los van de te verwachte stijging overdrachtsbelasting voor 2021, is het 4de kwartaal goed om te kopen?

Ja vaak wel! Veel (grote) beleggers of woningcorporaties die te maken hebben met een zogenaamd fiscaal boekjaar kiezen er vaak voor om nog voor het einde van het boekjaar nog een verkoop te willen realiseren. Daarbij speelt de het psychologisch effect vaak mee; “we willen dit jaar nog verkopen”.

Haastige spoed is zelden goed

Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen; denk goed na over uw aankoop, doe goed onderzoek en neem uw beslissing weloverwogen. Wij begrijpen als geen ander dat dit, zeker in de huidige markt, vaak heel moeilijk is maar toch!

Hebt u hulp nodig bij het aankooptraject? Neem gerust contact op, wellicht kunnen wij u van dienst zijn vanuit ons aanbod uit de stille verkoop.

Lees meer over aankoopbegeleidingLees meer over onze beleggingspanden in de stille verkoop