Skip to main content

Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten

By 9 april 2020september 17th, 2020nieuws

Datum: 19.04.2020

Veel verhuurders werken de laatste jaren met zogenaamde bepaalde tijd contracten. Tijdens deze contractperiode geniet de huurder geen huurbescherming en aan het einde van de looptijd heeft de verhuurder de mogelijkheid om de overeenkomst, mits e.e.a. tijdig én juist gebeurt, te ontbinden.

Gebeurt dit niet dan gaat de huur overeenkomst van rechtswege over naar onbepaalde tijd en geniet de huurder huurbescherming. Daarbij was het tot dusver alleen mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst te verlengen voor onbepaalde tijd waardoor de overeenkomst zijn tijdelijk karakter verliest.

De, op maandag 7 april jl. naar de tweede kamer verstuurde spoedwet, moet uitkomst bieden. Deze spoedwet moet het mogelijk maken om gedurende de coronacrisis tijdelijke huurcontracten te verlengen. De wet geldt voor huurders en verhuurders wiens tijdelijke huurovereenkomst tussen 1 april en 30 juni 2020 afloopt. De huurcontracten kunnen vervolgens eenmalig worden verlengd met maximaal 3 maanden en tot uiterlijk 1 september 2020.

Als het nodig is, kan het kabinet de wet verlengen tot uiterlijk 1 december 2020. Tijdelijke overeenkomsten die in de periode van 1 april tot 1 september 2020 zijn verlengd, kunnen dan nog een keer worden verlengd.

Een verhuurder kan (als er afspraken zijn van voor 1 april) in een aantal gevallen de verlenging weigeren. Denk hierbij aan;

  • als de woning al verkocht is en moet worden opgeleverd,
  • als de woning alweer verhuurd is,
  • als de woning op de nominatie staat voor renovatie of sloop,
  • als de verhuurder zelf in het huis gaat wonen,
  • als er sprake is van overlast.

Hebt u hulp of advies nodig? Wij denken graag met u mee!