Skip to main content

Verhuurd vastgoed in 2020

By 15 januari 2020september 17th, 2020nieuws

Datum: 15.01.2020

Het nieuwe jaar is net begonnen. Veel beleggers stippelen hun route uit voor 2020 en lopen hun huidige portefeuille nog een keer kritisch door. Veel beleggers laten onderstaande vragen op dit moment door hun hoofd gaan. Wij hebben ze onszelf ook gesteld en delen onze mening graag met u.

Is het ondanks de aanhoudend prijzen stijging nog steeds interessant om een beleggingspand te kopen?

Wij denken dat het antwoord hierop een volmondig ja is. Op de korte en midden lange termijn staan nog steeds alle signalen op groen; de rente is laag, de vraag naar woningen groeit, de woningbouw loopt achter, onder andere door de stikstofcrisis, en de banken zijn welwillend. Anno 2020 is het nog steeds mogelijk een netto rendement van 5/6% te behalen met verhuurd vastgoed. Zonder eigen inspanning. Daarnaast is de kans groot dat de onderliggende waarde blijft stijgen waardoor bij verkoop het maandelijks rendement in het verleden naar boven kan worden bijgesteld.
Moeten we nu al anti peperen op de mogelijke wetswijzigingen voor wat betreft box 3 in 2022?

Dit is een moeilijke vraag. Een en ander is nog niet definitief en moet nog door de kamer. Daarbij leven we in Nederland en wordt de soep spreekwoordelijk gezegd meestal niet zo heet gegeten. Uiteraard is het wel verstandig dit onderwerp op de voet te volgen en indien nodig tijdig bij te sturen.
Is belegging in aandelen, crypto of auto`s slim gelet op het rendement en een stukje spreiding?
Het antwoord op deze vraag is heel persoonlijk. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, iemand die in 2010 voor 1 euro bitcoins had gekocht had hier op dit moment +- 80.000 euro voor terug gekregen. Voor veel mensen is de crypto wereld echter een ver van mijn bed show en niet tastbaar.
Aandelen hebben het de afgelopen 10 jaar goed gedaan ondanks dat koers verlopen vaak grillig zijn. Daarbij verwachten veel deskundigen een dip op de korte termijn. Op dit moment instappen voor de korte of midden lange termijn raden wij af.

Klassieke of speciale auto`s hebben de afgelopen jaren een enorme waardestijging doorgemaakt. Het uitbanen van de (diesel)verbrandingsmotoren en de hieraan gerelateerde uitstoot zorgt echter voor onzekerheid voor de toekomst. Wellicht rijden we over 10 jaar allemaal verplicht in auto`s zonder een traditionele verbrandingsmotor.
Voor veel mensen blijft vastgoed een tastbaar iets met een meetbare onderliggende waarde. Relatief veilig vermogensbeheer, ook voor het komende decennia.