Skip to main content

Waar let je op bij de zoektocht naar een geschikt beleggingspand?

By 28 augustus 2019september 17th, 2020nieuws

Datum: 28.08.2019

Bij de aankoop van een beleggingspand gelden hele andere selectiecriteria dan bij de aanschaf van je eigen huis. Emotie, het “ik moet me er thuis voelen” gevoel moet voor een groot gedeelte opzij worden gezet en plaats maken voor zaken zoals de technische staat, de ligging en de onderhoudsgevoeligheid.

Maar voordat je gaat zoeken is het van belang dat je het doel van je belegging bepaalt. Ben je bezig met vermogensbeheer of wil je er echt geld mee verdienen waardoor je rendement vaak hoger moet zijn? Speculeer je op waardestijging van de onderliggend waarde of beleg je puur gebaseerd op factor, het jaarlijks rendement? Of een combinatie van die 2? Gaat je voorkeur uit naar permanente verhuur, een vakantiewoning of kamerverhuur? Maak je plannen voor de korte, midden of lange termijn? Wat is je exit strategie en wat is het beschikbare budget?

We gaan er even vanuit dat je alleen, of met hulp, antwoord hebt gevonden op bovenstaande vragen en dat je op zoek gaat naar een woning die past bij jouw strategie.

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?

De technische staat

De technische staat van het object. En dan bedoelen we niet de kleur en kwaliteit van het verfwerk en/of het laminaat, maar zaken zoals de staat van het dak, de kozijnen, CV, leidingwerk en elektra. Dure en ingrijpende investeringen die je rendement sterk kunnen beïnvloeden.

De ligging

Is de ligging van de woning goed? Niet voor jezelf maar voor het grote publiek. Niet iedereen wil heel landelijk wonen. Met andere woorden hoe is de verhuurbaarheid? Is er een bushalte in de buurt? Een basisschool en een supermarkt? Wat hebben de huizenprijzen in deze regio gedaan en wat is de verwachting voor de toekomst?

De onderhoudsgevoeligheid

Een grote tuin met veel gras en bomen hoeft niet altijd een pluspunt te zijn. Dit brengt namelijk veel onderhoud met zich mee en niet iedere huurder is hiernaar opzoek. Dit zelfde geldt voor een grote kelder en/of garage.

Het energielabel

Hoe energiezuiniger uw beleggingspand is hoe beter. Uw mag meer huur vragen en de energiekosten voor de huurder zijn lager. Van de andere kant is de koopprijs en/of investering vaak hoger en uw rendement op korte termijn dus lager. Wat hier wijsheid is varieert per woning, huurklasse en soort belegger. Als verhuurder zijn we in ieder geval verplicht een energielabel te overhandigen aan de huurder en de verwachting is dat in de toekomst de energiezuinigheid een steeds grotere rol gaat spelen.

Kortom, na het bepalen van de juiste strategie is niet je persoonlijke wensenpakket leidend bij het aankopen van een beleggingspand, maar hele andere factoren waarvan wij zonet slechts enkele voorbeelden hebben genoemd.

Hulp nodig? Wij zijn er voor u!